Almanya’da 2032’de Faaliyete Geçecek Hidrojen Şebekesi 9 Bin 700 Kilometreyi Aşacak
Almanya’da 2032 yılında faaliyete geçmesi planlanan hidrojen ağı çekirdek altyapısının 9 bin 700 kilometreyi aşacağı ve yaklaşık 20 milyar avroya mal olacağı bildirildi.
Almanya Ekonomiİklim Savunma Bakanı Robert Habeck ve Alman Gaz İletim Şebekesi Birliği (FNB Gaz) Lideri Thomas Goessmann, başkent Berlin’de ülkenin 2032 yılında faaliyete geçmesi planlanan hidrojen çekirdek şebekesine ilişkin bir sunum yaptı.
Habeck sunumda, söz konusu hidrojen ağının 9 bin 700 kilometreyi aşmasının planlandığını ve bu ağla geleceği planladıklarını vurguladı.
Bu yıl ülkede hidrojenin yayılmasını hızlandırmak için hükümete yasa tasarısı sunacaklarını belirten Habeck, “Maksimum hızlanma için yasal ön koşulları oluşturacağız. Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projelerinden öğrenilen dersler şunlardır: şimdi hidrojene aktarıldı.” Bu kelimeyi kullandı.
FNB Gaz Başkanı Thomas Goessmann da söz konusu ana hidrojen ağının 19,8 milyar avroya mal olacağını belirterek, mevcut doğal gaz boru hatlarının yüzde 60’ı da dahil olmak üzere limanları, sanayiyi, depolama tesislerini ve enerji santrallerini birbirine bağlayan çekirdek ağın özel olarak finanse edileceğini ekledi. Olacağını söyledi.
Goessmann, “Kaybedecek vaktimiz olmadığını biliyoruz. Ekskavatörler gelecek yıl faaliyete geçecek” dedi. söz konusu.
Alman kabinesi Temmuz ayında, ülke genelindeki şirketler için mevcut gaz boru hattı sınırlarının hidrojene dönüştürülmesini ve merkezi hidrojen ağlarının birbirine bağlanmasını öngören yeni bir hidrojen stratejisini onayladı.
Ülke ihtiyacının yüzde 30 ila 50’sini kendisi üretecek
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da hidrojen, ithal fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılmasına ve sanayideki sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olacak enerji dönüşümü için önemli bir umut kaynağı olarak görülüyor.
Alman hükümeti, uzun vadede Almanya’nın hidrojen ihtiyacının yüzde 30 ila 50’sini üreteceğini, geri kalanının ise ithal edileceğini tahmin ediyor.
Detaylı bir hidrojen enerjisi üretim stratejisine sahip olan Almanya, bunu hayata geçirmek için ülke içinde ve uluslararası alanda çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Ülkenin hidrojen stratejisinde 2030 yılına kadar 5 bin megavat, 2040 yılına kadar da 5 bin megavat saf hidrojen üretim kapasitesi yaratılması hedefleniyor.
Alman hükümeti, çeşitli araç ve kaynaklardan elde edilebilen hidrojenin ancak yenilenebilir süreçlerle üretilmesinin sürdürülebilir olduğu görüşü nedeniyle yeşil hidrojene öncelik veriyor.
Hidrojen yatırımları Rusya-Ukrayna krizinin ardından ivme kazandı
Hidrojen araştırmalarını yoğunlaştıran ülke, yeşil hidrojen teknolojilerinde lider ve ihracatçı olmayı hedefliyor.
Ülkedeki hidrojen yatırımları Rusya-Ukrayna krizinin ardından ivme kazandı.
24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bu yana doğalgaz ve petrolde arz yönlü belirsizlikler elektrik piyasalarında dengesizlikleri beraberinde getirdi.
Bu dönemde iklim değişikliğiyle mücadele amaçları nedeniyle mesafeli yaklaşılan ve kullanımına son verilmesi planlanan kömüre dönüş, savaşla birlikte yaşanan enerji krizinin ardından hızlanırken, yenilenebilir enerji projeleri ve bu alandaki yatırımlar da devam ediyor. bu dönemde arttı.
Aynı zamanda hidrojen teknolojilerine yatırım yapılması ve geliştirilmesine yönelik politikaların kapsamı da genişletildi.